Ziarul american Los Angeles Time, l-a citat pe actorul Kivanç Tatlıtuğ

Ziarul american „Los Angeles Times” a publicat un articol despre influența serialelor turcești asupra lumii. Potrivit publicației, cel mai influent este serialul Gümüș, ce îi are ca protagonişti pe Kivanç Tatlıtuğ şi Songül Öden. Serialul a fost difuzat în perioada 2005-2007. Este primul serial al actorului Kivanç Tatlıtuğ.

Numai în lumea arabă a fost văzut de aproape 92 de milioane de telespectatori în anul 2007.

Și datorită acestuia, Turcia a devenit cel de-al doilea mare exportator de seriale din întreaga lume, doar în spatele SUA. Serialul Gümüș a fost vândut până în prezent la un număr de 140 de țări.

Mai jos, aveți articolul publicat de către ziarul american:

,,Jocul spectacolelor: în Orientul Mijlociu, programele TV au fost lansate ca arme de război.

Actorul Kivanc Tatlitug, ilustrat la un festival de film din 2012, a fost una dintre vedetele telenovelei „Gümüs”. Drama turcească a fost începutul unei obsesii globale pentru epopeile turcești, cunoscute sub numele de dizi, care au transferat Turcia în al doilea cel mai mare distribuitor mondial de emisiuni de televiziune după SUA.

În războiul umbre pentru influența regională între Turcia și o coaliție condusă de Arabia Saudită, au existat numeroase câmpuri de luptă proxy din Orientul Mijlociu și nu numai. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egiptul sunt îndreptate împotriva unei alianțe inspirate a fraților musulmani care include Turcia și Qatarul.

Concurența, care s-a umbrit din când în când cu principalele nemese ale Arabiei Saudite, Iranul, a văzut ambele părți armându-se împotriva unor militanți în Libia, pentru controlul porturilor strategice care controlează coasta din Hornul Africii și se potrivesc peste mașinațiile celuilalt în blocajul Qatarului. .

Acum se joacă într-o arenă în care Turcia a avut până acum o dominantă incontestabilă: serialele de televiziune. Luna trecută, rețeaua MBC deținută din Arabia Saudită, cel mai urmărit radiodifuzor din Orientul Mijlociu, a debutat „Kingdoms of Fire”, o dramă de 14 episoade, înfățișând înfrângerea din secolul al XVI-lea a Sultanatului Mamluk – care a cuprins țările Egiptului modern și s-a întins până la est, în părți din Arabia Saudită – și extinderea stăpânirii otomane în țările arabe. Scopul, spune producătorul emisiunii, este să se concentreze pe istoria Imperiului Otoman nu ca zenit al unității musulmane, ci ca un moment întunecat pentru arabi. Şi, cum răsună astăzi în rolul actual al Turciei în regiune prin politicile neo-otomane ale președintelui său, Recep Tayyip Erdogan.

„Lumea arabă a intrat în întuneric din cauza invaziei otomane”, a spus producătorul emițat Yasser Hareb într-un interviu telefonic. „După toate acțiunile de criminalitate ale otomanilor din zonă, unii oameni îi prezintă ca ocrotitori ai religiei și ai islamului.”

„Și acum, acești neo-otomani spun că vor restabili grandoarea națiunii islamice. A trebuit să răspundem la asta. ”

„Regate de foc” se concentrează pe Golful Tuman al II-lea, care a condus mamelucii în Egipt și a luptat o campanie viguroasă, dacă în cele din urmă, a pierdut o campanie împotriva sultanului otoman, Selim the Grim, în 1517. Înfrângerea a început în era conducerii otomane asupra lumii musulmane. , o perioadă pe care istoria turcă o prezintă adesea ca un moment al gloriei unității panislamice, dar pe care „Regatele Focului”, în materialele sale promoționale, spune că a fost o perioadă de „stăpânire sângeroasă” și „blestem”.

„Pentru fiecare arab: inamicul nedrept otoman vrea să invadeze pământurile noastre”, spune Golful Tuman în timp ce își adună trupele într-un singur episod, adăugând că, de fiecare dată când „acei otomani barbari, măcelari” intră într-o zonă, „își pătrund resursele, își omoară savantul și înrobirea oamenilor săi. ”

„Promit lui Allah înaintea voastră că inamicul otoman nu va guverna această zonă decât peste trupul meu mort.”

Este un argument pe care emisiunea nu face nicio cheltuială în realizare: producția, care a durat peste un an și jumătate și a costat aproximativ 40 de milioane de dolari, depășește cu mult cheltuielile pentru majoritatea celorlalte drame TV arabe și prezintă scene epice de luptă care amintesc de amploarea lor și „ Urzeala tronurilor.”

La cârma sa, se află regizorul britanic Peter Webber, cunoscut pentru filme precum „The Girl With the Pearl Earring” și „Hannibal Rising”, iar distribuția are vedete de film egiptean și sirian.

Acest tip de putere de forță este esențial, deoarece serialul concurează împotriva unui fascicul de drame turcești care, în afară de lumea arabă, a invadat lumea, după 2007, când telenovela „Gumus” („Silver” în turcă; a fost redenumită „Noor” pentru publicul arab) a fost supranumită și difuzat în Arabia Saudită și nu numai pe MBC. A fost un hit gargantuan. Finala sa a avut 92 de milioane de spectatori în toată regiunea, lipite de ecran, în timp ce actorii săi au devenit vedete instantanee în toată regiunea. (Un actor, un bărbat blond, cu ochii albaștri, care a purtat numele de Kivanc Tatlitug, ar fi provocat mai mult de câteva divorțuri – căutate de soți supărați când soțiile lor s-au aruncat în mod deschis la aspectul său bun.)

Gumus” a fost începutul unei obsesii globale pentru epopeile turcești, cunoscute sub numele de dizi, care au încredințat Turcia în al doilea mare distribuitor mondial de emisiuni de televiziune după SUA. Acum, dizi sunt transmise în mai mult de 140 de țări și au recoltat pentru producția lor. Companiile vin în valoare de 350 de milioane de dolari pe an, conform cifrelor din 2017 ale Ministerului Turciei pentru Cultură și Turism.

Adăugând bonanza, milioane de turiști vin la Istanbul, Turcia, în fiecare an dornici să retragă pașii personajelor pe care le-au văzut în diverse spectacole.

Astfel de seriale au devenit o formă de putere moale pentru Turcia și Erdogan, președintele său plin de viață, care spune o formă de naționalism musulman, în timp ce se poartă pe sine, spun criticii, ca model al unui conducător și calif modern otoman pentru musulmanii din întreaga lume. Doi dizi în special – „Învierea: Ertugrul”, care înfățișează cuceririle lui Ertugrul Gazi, tatăl fondatorului Imperiului Otoman și „Ultimul împărat”, un spectacol despre sultanul otoman Abdul Hamid al II-lea – împinge o viziune a guvernării otomane ca o binecuvântare atât pentru arabi cât și pentru turci și că dispariția Imperiului Otoman a fost începutul agitației regiunii.

„Până când leii vor începe să-și scrie propriile povești, vânătorii lor vor fi întotdeauna eroii”, a spus Erdogan din „Ultimul împărat” într-un discurs din 2016.

Viziunea lui Erdogan pentru Orientul Mijlociu, împreună cu sprijinul său pentru Frăția Musulmană, mișcarea politică islamistă sunnită cu adepți din întreaga regiune, l-a pus în concurență cu Arabia Saudită, dominată de suniti și aliații săi. Ca și conflictul cu Iranul condus de șiiți, care în urmă cu câteva luni părea să aducă regiunea în pragul războiului, rivalitatea lor a implicat sânge, petrol și de multe ori o luptă stângace prin procură.

Puterile sunnite au traversat săbiile în 2013, când Arabia Saudită a susținut o lovitură de stat condusă de militar în Egipt, care a răsturnat președintele afiliat la Frăția Musulmană, Mohamed Morsi, un aliat al Turciei a cărui pierdere este încă pe Erdogan. În Libia, Turcia sprijină Guvernul Acordului Național, susținut de Organizația Națională a Națiunilor Unite, un organism pe care adversarii săi îl insistă este sub influența Frăției Musulmane.

Problemele au venit în cap când Erdogan a asistat Qatarul, un aliat al Fratiei Musulmane, împotriva unui blocaj condus de Saudi. Anul trecut, MBC a tras mufa la șase drame de televiziune turcești, plasând un moratoriu neoficial la difuzarea dizi pe toate canalele sale, decizie pe care producătorul Hareb a spus că a fost întârziată.

„Avem o problemă cu oamenii pasivi, în timp ce alții ne invadează cu cultura și filmele și melodiile lor”, a spus el.

Scenaristul „Kingdoms of Fire”, Mohammad Abdul Malek, a adăugat că, spre deosebire de „Resurrection: Ertugrul”, o producție de TV de stat turcă, serialulbsa, produsă de o companie din Emirat și finanțată din Arabia Saudită, a fost cercetată meticulos.

„Mi-am luat șase luni pentru a scrie scenariul și am lucrat cu un verificator de fapte pentru a asigura acuratețe în povestea noastră”, a spus el într-un interviu telefonic.

Indiferent de cât de aproape se apropie de adevăr, „Regate de foc” a obținut o atenție de la comentatorii turci și alți comentatori pro-Erdogan, care spun că emisiunea își propune să promoveze diviziunile dintre musulmani.

„Care este scopul acestui serial? Este să ataci statul otoman și, dacă îl comparăm cu serialele turcești, nu există nici un serial care să vizeze țările arabe până acum ”, a declarat Yasin Aktay, consilier pentru Erdogan, adăugând că a fost un spectacol prost intenționat, care a abuzat de„ date istorice pentru un motiv ideologic sau politic. ”

„Desigur, aceasta nu este realitatea trecutului, ci este doar imaginea unor tipuri contemporane.”

„Erdogan și susținătorii săi spun că arabii tânjesc după întoarcerea Imperiului Otoman”, a spus el. „Dar ce am obținut de la ei în timpul guvernării lor? Nimic.”

Aceste a fost articolul din ziarul american Los Angeles Time.

Mai jos aveți câteva fotografii din serialul Gümüs.

Sursa: Los Angeles Time